Categories: Aktualitete

Dibrani apo shqiptari i vetëm në planet që gu.xoi dhe i tha të vërtetën Enver Hoxhës: Po vr.et popullin, po i kthen në skll.evërm

Të paktë ishin ata burra shqiptarë që guxuan dhe i dolën kundër Enver Hoxhës. Fati i tyre dihej. Pus.hka.tim, me ose pa gj.yq!

Advertisement

Por kishte edhe nga ata që gux.uan më shumë duke i shkruar një letër ish-dik.tato.rit duke i pl.asur në sy të vë.rtetën e kri.meve të ko.muniz.mit. Edip Tërshana, u pus.hkatu më 18 janar të 1948. Ai u bë sim.bol kundër dik.tatu.rës së Enver Hoxhës.

Letra thuhet se u gjet në xhe.pin e tij nga het.uesi por fatmirësisht u ruajt. Tërshana i shkruan Enver Hoxhës se është kundër dik.tat.urës e cila po vr.et popullin shqiptar. Ai e ak.uzon edhe për bashkëpunimin me Jugosllavinë, ku sipas tij Hoxha ia fali Kosovën.

Ja letra e plotë:
Enver! Ide.ali Kombëtar më ka ba që jam kundra Lëvizjes Nacional Çli.rimtare. Unë isha në Dibër krijuesi i saj. Lëv.izja Nacional Çli.rimtare është në trad.hëti e Atdheut, se jo vetëm që hoqi dorë nga Kosova e Dibra, por sot me Pushtetin Popullor Shqipëria është në ro.bëri të Beligradit politikisht dhe ekonomisht. Sot organizatorët Sllavë janë ata që drejtojnë punët shtetnore dhe para shtetnore. Kjo është tra.dhti. Sot politika e jashtëme e juaj sllave, ka shkaktuar që UNB të jetë ku.ndër nesh, hu.mbin shumë miq; kjo është Tra.dhti.

Jam kundra për vr.asjet me G.jyq dhe pa Gjy.q, që i bëhen këtij Populli, pse kështu don sllavi. Për 20000-30000 shqiptarë që de.rgjen në bu.rg se s’janë “Kom.unista” sllavë. Kjo është tra.dhti. Jam kundra se e pla.çkiti. Ky është pushteti, që var.fënoi tregun shqiptar për të vesh kl.yshët e Rusisë dhe e la popullin by.th-lak.uriq, ndërkoh, qëne kishim për 20 vjet rresht –mba.thje, kjo është pra trad.htia.

Advertisement

Jam kundra këtij Pushteti, se është spekulator tue grabit popullin me Ligj dhe mallin e sek.ues.truar nga tregëtarët po ja shet ma shtrejt se ç’e kishin ata, duke lanë në rrugë një numër familjesh të tregtarëve, kinse speku.llatorë. Kurse Pushteti është më speku.llator, se ja mori misrin 10 lekë e ja shiti 11.50; ja mori grunin 10 lekë ja shiti 15, mori duhanin 15-20 Fr, ja shiti 100-120 Fr.

Mallin e U.N.R.A.S nuk e pa populli, se një pjesë e madhe e tij, shkoi në Rusi e te Titua. Kjo është tra.dhti. Jam kundra se për dy vjet kemi shpe.nzuar dy miliard e disa milion Fr.shq për të ushqyer Pecot e amshorët e Frontit. Sot thuhet gjithçka për Pushtetin, ndërsa dje Naci.onali.stat thonin gjithçka për Atdheun. A nuk janë trad.hëti këto?

Jam kundra thir.rjeve “Jemi bi.j të Stalinit”, sepse e ulin shumë poshtë rininë, aq poshtë, sa kur përmend Stalinin të gjithë ngrihen në këmbë. Jam kundra, se inj.oranca s’don kulturën: kështu duan sllavët. Kjo bësoj është tra.dhëti. Jam kundra, sepse s’ka liri fjale e shtyp të lirë. Ka vetëm te.rror. Kjo është shqiptarizëm: të rr.ojnë të Frontit, të tjerët të vd.esin?

Jam kundra, se në historinë për shkollat Unike thuhet: Ballkani në kohët e lashta banohej prej grekëve e maqedonasve e se ilirët e lavdishëm u zhd.ukën. Kështu i shër.bejmë imperializmit sllav. Pjetri tha: Rusia duhet të ketë tre sy: Vlladivostok, Petrograd e Durrës dhe dishepullli i tij Stalini me pushtetin tra.dhtar të sotshëm në Shqipëri, ja mbrriti dhe tek ne kësaj ëndrre.

Jam kundra, se grab.itni teshat e “reaksionarëve”, si i quani ju pra gra.bit dhe ha. Kësaj i thonë me vje.dh lirisht. Jam kundra, se ofi.cerët të Mbrojtjes këtu në Dibër, arr.ijnë me gra.bit gr.atë e botës, me gra.bit karriollat e teshat shtëpiake e askush nuk tha ndal. Kjo është pos.htërsi. Jam kundra, se tregtia, toka dhe nëntoka, Ekonomia Kombëtare janë në dorë të sllavëve. Njëzet shoqni jugosllave në ekonominë shqiptare, a s’është kjo tr.adhti e naltë?

Enver!

Tue i çfaq këto, tue qenë i vendosur me Idealin Kombëtar, unë kam qenë, jam kundra Pushtetit e këtë ja kam vu në dritë popullit, i cili e ka pa dhe pranue, se 95% është kundra Pushtetit. Rev.oltën veç te.rrori i madh e mbanë. Pr.et nënë e mj.erë, pasi i jati do të vr.asë të birin e të bijën e vet. Edhe kjo është tra.dhëti e pushtetit popullor.

Ky Pushtet futi për.çarjen toske e gegë, katolikë e ortodoksë, myslimanë e ortodoksë, pra tra.dhëti e naltë. More të mjerë, ju ka ver.bu fan.atizma e ideologjisë dhe nuk shifni faktin që po i bëni popullit va.rrin. Këtë va.rr, jeni tue ja ba Atdheut dhe me politikën tuaj të jashtme. A s’është tra.dhëti?

Rroftë Ideali Kombëtar!

Rroftë Shqipëria me Kosovën, që ju ja falët Jugosllavisë!

Rroftë Populli Shqiptar!

Rroftë Flamuri Kombëtar i panjollosur! 22.11.194

Advertisement

Recent Posts

  • Aktualitete

Çfarë po ndodh?! Shër.bimi sek.ret turk go.det rëndë Mossad-in izraelit

Një ekìp prej 200 personash nga Organìzata Kombëtare e Ìnte.lìgjencës (MÌT) zbʋloì se një rrjet…

16 hours ago
  • Aktualitete

Çfarë po ndodh?! Shër.bimi sek.ret turk go.det rëndë Mossad-in izraelit

Një ekìp prej 200 personash nga Organìzata Kombëtare e Ìnte.lìgjencës (MÌT) zbʋloì se një rrjet…

16 hours ago
  • Aktualitete

Prejardhja e emrit Shqiptar! Origjina dhe kuptimi i tij

Pirroja ishte, ndoshta, sundimtari më i shquar i Epirit. Ai, si pasardhës i largët i…

16 hours ago
  • Aktualitete

Berisha bën thirrje drejt demokratëve: Përgatituni për pro.testa që Shqipëria nuk i ka parë kurrë

Ish-kryeministri Sali Berisha ka paralajmëruar pro.testa të demokratëve për humbjen e PD në zgjedhjet e…

16 hours ago
  • Aktualitete

“U stërvit nga C.I.A dhe erdhi me mis.one sek.rete në Shqipëri për të vr.arë Enverin…”/ Historia e rrallë e agj.entit, që u mb.ajt dy v.jet në ar.kivol

Dashnor Kaloçi/ Publikohet historia e panjohur dhe të bujshme të ashtuquajturës “ba.nda Xhevdet Mustafa”, ku…

16 hours ago
  • Aktualitete

Nikollë Lesi tregon parashikimin e radhës: Berisha arr.estohet, Basha shpëton, PD shkrihet dhe në pushtet rri Rama për shumë gjatë

Nìkollë Lesì ka bërë një tjetër parashìkìm. Në gazetën e tìj “Koha Jonë” është pʋblìkʋar…

16 hours ago