Categories: Aktualitete

Disa detaje tron.ditëse të go.ditjes nga amerikanët: “Sali Berisha agjent i rekrutuar nga shërbimet e Iranit?!”

Advertisement

Ditët e fundit, aktivisti i njohur shqiptaro-amerikan, Geri Kokalari, ka folur për zhvillimet më të fundit në Partinë Demokratike, duke u fokusuar tek vendimi i Uashingtonit për të ndë.shkuar Sali Berishën, duke e futur në një listë me dik.tatorët dhe de.spotët e vendeve të botës së tretë.

Ndër të tjera, Geri Kokalari, dha një mesazh, e cili kaloi pa vëmendjen e duhur. Ai tha se në Shqipëria kanë qenë C.I.A dhe F.B.I, që kanë mbledhur informacion. “Unë nuk e di se çfarë informacionesh ka Departamenti i Shtetit, por sigurisht që këto informacione që paraqita unë i kanë dhe ata. Dhe të qartësojmë një gjë: Agjentë të F.B.I dhe C.I.A kanë qenë dhe janë në Shqipëri”, tha Kokalari.

Sali Berisha është për.fshirë në kr.ime dhe zhd.ukje që nga viti 1992, ka nisur sha.ntazhin ndaj drejtësisë që nga viti 1993, ndërsa është përfshirë në kor.rup.sion mad.hor me fëm.ijët që nga viti 2006. Pse amerikanët e god.itën pikërisht në maj 2021?

Arsyeja mad.hore dhe tron.ditëse duket se ka të bëjë me kalimin e vijës së ku.qe nga Sali Berisha, duke fli.rtuar me vendet ar.mike të SHBA, në funksion të pus.htetit të tyre korr.uptiv. Burime të kry.qëzuara dhe tepër konf.idenciale që kanë nisur të rrjedhin në rrethet politike dhe diplomatike konfirmojnë se kri.sja e madhe mes Berishës dhe SHBA ka ndodhur kur Sali Berisha hyri në pa.zare me Iranin, një nga vendet më ar.miqë.sore ndaj SHBA, madje kër.cënim edhe për Shqipërinë.

Advertisement

Irani ka shpr.ehur vazhdimisht interesin për furn.izimin me g.az të tregjeve evropiane, edhe pse herë pas herë ishte kufizuar për shkak të san.ksion.eve të SHBA. Përfaqësues të Iranit kanë lob.uar fort tek zyr.tarët grekë, tek Sali Berisha dhe tek të gjithë aktorët e tjerë me ndik.im, për t’u bërë pjesë e projektit TAP që vjen nga Azerbajxhani në Evropë, duke kaluar përmes Greqisë, Shqipërisë dhe duke dalë në Itali.

Përfaqësuesit e C.I.A dhe F.B.I në Tiranë kanë qenë të angazhuar dhe shumë të shqetësuar për këtë fl.irt të Berishës me Iranin. SHBA madje janë shqe.tësuar edhe për paz.aret e Berishës me Greqinë, për shi.tjen e detit, duke anas.hkaluar amerikanët. Shqet.ësimi u ref.lektua nga rrje.dhja e kabllogrameve që ambasada amerikane në Tiranë i dërgonte DASH. Kabllogramet tregojnë se si Sali Berisha është mbajtur gjithnjë nën monitorim.

Irani kërkonte të bëhej pjesë e kësaj linje. Irani ka arritur të bindë Sali Berishën për të kush.tëzuar kalimin e TAP në Shqipëri, me kusht përf.shirjen e gazit iranian. Në këmbim, sipas burimeve sek.rete, Sali Berisha dhe Ilir Meta do të merrnin 2.5 miliardë euro në dorë si dhe më pas 25 % të aksi.oneve në tubacionin e gazit. Gjatë paz.arit janë diskutuar edhe mënyra se si do kalonin paratë, përfshirë ato fizikisht me çanta, por edhe përmes kam.uflimit me anë të kompanive të ndryshme në par.ajsa fis.kale.

Kur Sali Berisha ka nisur lëv.izjet në prap.askenë për të pen.guar projektin, me kërkesën e përfs.hirjes së Iranit, kanë ndërhyrë në mënyrë energjike amerikanët.Ndërsa oferta e Iranit ishte marr.amendëse, Berisha ka përdorur pushtetin e tij kor.ruptiv për bllo.kimin e projektit që do pavarësonte Evropën nga gazi rus.Burime tepër konf.idenciale dhe të besu.eshme thonë se Sali Berisha, i mbështetur edhe nga Ilir Meta, ka marrë një mesazh ver.bal të drejtp.ërdrejtë nga C.I.A amerikane.Berisha është par.alajmër.uar se e pr.iste një ndë.shkim spek.takolar nëse nuk tër.hiqej menjëherë nga pazaret me Iranin. “Të va.rim me veshë në tavan”, mësohet se ka qenë mesazhi.

Në zyrën e Sali Berishës, kanë zba.rkuar tre persona, dy nga të cilët kanë qenë agj.entë të C.I.A-s, të cilët i kanë dhënë mesazhin atij. Nëse ten.tativat e Berishës për pazare me Iranin janë të konf.irmuara, amerikanët kanë një tjetër dys.hime të fortë: Nëse Sali Berisha mund të jetë rek.rutuar nga shër.bimi se.kret i Iranit?!

Jo rastësisht Lulzim Basha është tro.nditur kur në 30 qershor 2020, në zyrën e tij, Ndihmës Sekretari i Shtetit Reeker i ka zbu.luar disa detaje tro.nditëse nga do.sja e Sali Berishës. Pas tak.imit, Lulzim Basha i ka dhënë fund di.lemës për Sali Berishën, duke e përj.ashtuar nga partia. Nga ana tjetër, vetë Sali Berisha ka folur për një plan, për për.fshirjen e tij, në një tjetër listë të ze.zë, edhe më të rë.ndë, për kons.piracion ndaj Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Advertisement

Recent Posts

  • Aktualitete

Kurti:Ky vend ka v.ua.jtur për një qeverisje të mirë si e jona! A PAJTOHENI?

Kryeministri Albin Kurti ka thënë se për këtë vit rritja ekonomike do të jetë rreth…

8 hours ago
  • Aktualitete

Do ndodhë para Kuvendít të 11 dhjetorít, analístí plas “bombën”: Salí Berísha arrestohet

Analisti Frrok Çupi mëngjesin e sotëm plasi “bo.mbën” duke thënë se Sali Berisha do të…

15 hours ago
  • Aktualitete

Mediat Serbe Pas Takimi Mes 2 Qeverive: “Shqipëria Dhe Kosova Do Të Bashkohen”

“Shqipëria dhe Kosova do të bashkohen”, kështu e nis artikullin media serbe b92.net.Një shkrim kushtuar…

15 hours ago
  • Aktualitete

Daçiq: Thaçi dhe Veseli duhet te denohen për ush.taret serb qe i humbem në…

Kryetari i Kuvendit të Serbisë, Ivica Daçiq, tha se është mirë që Dhomat e Specializuara…

15 hours ago
  • Aktualitete

Sondɑzh: A duhet ti konfiskohet pasuria ish Kryeministrit Sali Berishës/Voto PO – JO

Pre.sioni i jashtëzakonshëm i Brukselit mbi kryeministrin Edi Rama, për të ndj.ekur shembullin e Kroacisë…

15 hours ago
  • Aktualitete

Medita Serbe “Bombardojne”Pas Deklarates Se Ramës, Se Do Të Votonte Haptas Për Bashkimin E Shqipërisë Me Kosovën

Deklarata e kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama pas mbledhjes së përbashkët të dy, Shqipërisë dhe…

15 hours ago