Categories: Aktualitete

E fundit/ Kabllogrami i Ambasadës së SHBA zb.ulon politikanët e lidhur me kri.min e organizuar (Emrat)

Të tri partitë kryesore, Partia Demokratike, Partia Socialiste dhe Lëvizja Socialiste për Integrim, të gjitha kanë deputetë me lidhje me kr.imin e organizuar….

Advertisement

“Tom Doshi, Lefter Koka, Sokol Olldashi, Lulzim Basha, Paulin Sterkaj e Gramoz Ruçi: I përkasin partive të ndryshme, por për Ambasadën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë kanë një element të përbashkët. Janë të gjithë deputetë që kanë lidhje me kri.min e orga.nizuar” – shkruan në profilin e tij në FB gazetari i agjensisë investigative BIRN, Gjergj Erebara.

Për të mbështetur këtë, gazetari ka publikuar kodin e kabllogramit të Ambasadës Amerikane në Tiranë dhe një artikull mbështetës.

Kabllogrami i koduar 09TIRANA552 ka titullin “kri.minelët bëjnë ligjin në parlamentin e Shqipërisë” dhe liston deputetët e të majtës e të djathtës me lidhje me kr.imin e organizuar.

Është firmosur nga ish-ambasadori Withers.Më poshtë, teksti i tij, i përkthyer:

Advertisement

Krim.inelët bëjnë ligjin në parlamentin shqiptar.

Pavarësisht qetësisë relative në Ditën e Zgjedhjeve, në vëmendjen tonë ka ardhur faktin se ka një numër të madh njerëzish të lidhur me kr.imin e organizuar të cilët kanë marrë pjesë ose janë përfshirë në manipulime të mundshme në zgjedhjet e 28 qershorit. [2009].

Të tri partitë kryesore, Partia Demokratike, Partia Socialiste dhe Lëvizja Socialiste për Integrim, të gjitha kanë deputetë me lidhje me kr.imin e orga.nizuar. Ndonëse ambasada nuk mund të provojë ligjërisht këto lidhje, dituria konvencionale, e mbështetur nga raporte të tjera, tregon se parlamenti i ri ka disa tra.fikantë dr.oge dhe past.ruesh pa.rash. Gjatë fushatës elektorale, një politikan, Aleks Keka, kreu vendas i Partisë Kristian Demokrate në Shqipërinë e veriut, u v.ra me një bo.mbë në makinë.

Keka dyshohej se qe përfshirë në tra.fikimin e ar.mëve dhe dr.ogës. (Shënim: Keka nuk kandidoi për në parlament, megjithëse shumë anëtarë të tjerë të partisë së tij kandiduan).

Ligjthyes të kthyer ligjvënës

Disa nga deputetët më të njohur për lidhje me kr.imin e orga.nizuar janë:

Tom Doshi: Një deputet socialist nga Shkodra, Doshi është i raportuar në Raportin për të Drejtat e Njerit sepse su.lmoi një gaz.etar në hotelin Sheraton dhe qe një figurë kycce në financimin e fushatës elektorale të Partisë Socialiste. Ai është i njohur si deputeti më i pasur me një pasuri prej më shumë se 15 milionë dollarë dhe është gjithashtu i dy.shuar për tra.fik dr.oge. Doshi ka shërbyer në parlamentin e mëparshëm si deputet i PD-së dhe ndryshoi krah pak kohë para zgjedhjeve.

Lefter Koka: Përfaqëson LSI-në nga Durrësi, koka është një anëtar i ndoshta familjes së kr.imit të orga.nizuar më të njohur në Shqipëri, me lidhje në nar.kotikë, tra.fikimin nje.rëzor e akt.ivitete të tjera il.egale.

Sokol Olldashi: Olldashi është ministri aktual i Punëve Publike, Transportit dhe Telekomunikacionit si dhe deputet i PD-së nga Fieri, është i dys.huar për kon.trabandë mal.lrash dhe dr.oge. Pr.ova rrethanore e lidhin Olldashin dhe Fatmir Kajollin në Fier me Ministrin e Drejtësisë Enkelejd Alibeaj në një skemë për li.rimin e të bur.gosurve nga bu.rgu për të shërbyer si gan.gsterë zgje.dhorë.

Lulzim Basha: Sipas një burimi nga Partia Socialiste, Ministri i Jashtëm Basha, i cili përfaqëson PD-në në Elbasan, është përfshirë në leh.tësimin e lir.imit nga bu.rgu të kri.minelëve të njohur në Elbasan në kë.mbim të mbës.htetjes nga familjet kr.iminale.

Të afërm të kr.iminelit prem.tuan të “organizojnë” njerëzit e tyre në Elbasan në mbështetje të Bashës. Kr.imineli u li.rua më 29 qershor, ditën pas zgjedhjeve.

Paulin Sterkaj: Deputeti 48 vjeccar i Partisë Demokratike nga Shkodra është një ish-mundës profesional me pak ose aspak arsimim formal. Sterkaj ka qenë më herët deputet i PS-së dhe është ak.uzuar nga një ish-mik për vr.asjen e një politikani në Shkodër disa vite më parë. Sterkaj pre.tendon se ka interesa biznesi në naftë, restorante dhe ndërtim, por shumë pak gjëra dihen mbi aktivitetet e tij.

Gramoz Ruçi: Deputet i PS-së dhe Sekretar i Përgjithshëm i kësaj partie, Rucci ka lidhje afatgjata me tra.fi.kantët e dr.ogës dhe kr.imin e organizuar. Ruçi është ndaluar të hyjë në SHBA që nga viti 2005 për shkak se ka marrë ref.uzim per.manent vize.

Koment: Ambasada nuk është e sigurtë se çfarë qëndrimi do të mbajë raporti i ODHIR mbi zgjedhjet kur të publikohet, por është gjerësisht e pranuar në vend se shumë deputetë që poz.ojnë si “biznesmenë” në fakt janë të dys.huar të fo.rtë për lidhje me kr.imin e organizuar. Këto individë janë tashmë deputetë, kanë imu.nitet me ligj dhe janë përgjegjës për të bërë ligje që duhet t’i dërgojnë shqiptarët drejt Bashkimit Europian.

Sjellja e së.murë dhe ndoshta kr.iminale e shumë deputetëve shqiptarë është shqetësues dhe nuk është e përshtashme për zhvillimet demokratike. Është gjerësisht i pranuar në Shqipëri se të gjitha partitë kanë deputetë me lidhje me kr.imin e organizuar dhe pranojnë para nga kr.imi i organizuar. Ky është një fenomen shumë shqetësuarqë ne dhe bashkësia ndërkombëtare do të duhet të përballemi në një pikë në të ardhmen. Një fakt poz.itiv, gjithsesi, është se ka disa deputetë që kanë filluar të kuptojnë se Shqipëria nuk duhet të ketë personazhe të tilla në parlament.

Se sa kohë do të duhet për të hequr këto rufianë nga pushteti, kjo është një pyetje tjetër. Në fund të fundit, pa.raja është gj.aku i politikës dhe në një vend të varfër dhe me fushatë pa transparencë financiare apo traditë të donacioneve të vogla në mbështetje të kandidatëve, k.riminelët janë një burim i lehtë për fonde fushate.

m ,,

Advertisement

Recent Posts

  • Aktualitete

Amaneti Patriarkut Irinej “Amanet Kosovën, mos ua falni shqiptarëve“!

Amaneti i fundit i Patriarkut serb Irinej, para së të h umbte j etën nga…

48 mins ago
  • Aktualitete

Zemaj:Do e rrezojme kete Qeveri se shpejti o popull

Ishministri i Shendetesise, Armend Zemaj, ka shpjeguar rrethanat e ngjar.jeve qe ndodhen naten e se…

50 mins ago
  • Aktualitete

Vulin: Kosova është e jona së shpejti do ia lëmë emrin Serbia e Vogël!

Ministri i Mbrojtjes i Serbisë, Aleksandar Vulin, përsëriti sot se presidenti i Serbisë është, duhet…

52 mins ago
  • Aktualitete

Arben Gashi: O Albin po të ishim ne në Qeveri, liberalizimi i vizave do ishte kryer!

Shefi i grupit parlamentar të LDK, Arben Gashi gjate konferences se sotme ka berë me…

54 mins ago
  • Aktualitete

Enver Hoxhaj:Vjosës e Albinit spo iu intereson për popull,vetëm për karrige e para

Ushtruesi i detyrës së kryetarit të PDK-së, Enver Hoxhaj, në seancën e sotme të jashtëzakonshme…

56 mins ago
  • Aktualitete

Kurti: Vuçiq po kërkon “bosnjëzimin” e Kosovës. “Nuk ka me pa atë ëndërr”

Në një intervistë ekskluzive për “Pobjeda”, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, thotë se ndaj vendeve…

57 mins ago