Categories: Aktualitete

Ky është vendi i rënd.esishëm historik iliro-shqiptar që nuk u përmend më kurrë, ja arsyeja…

Emri i vendbanimit origjinal ilir ishte Sarda (shqipja Sardë, greqisht Sardoniki). Më vonë, emri u ndryshua në Shurdha që do të thotë ‘i shu.rdhër’ në shqip. Emri ndryshoi ndërsa Shqipëria ishte një shtet at.eisst kom.unist kur për shkak të lidhjes së fo.rtë fetare të ishullit, ai u harrua.

Advertisement

Sarda u themelua midis shekujve 6 dhe 7. Qyteti ishte vendosur str.ategjikisht në rrugën e vjetër nga Deti Adriatik në Dardania dhe shërbeu si një vend pushimi përgjatë rrugës tregtare.Vendbanimi fillimisht kishte një mur që rrethonte të gjithë kodrën në të cilën ishte ndërtuar. I rrethuar nga të tre anët nga lumi Drin, Sarda kishte 12 kul.la të formave të ndryshme. Sarda duket se ka qenë një vendbanim modest që nga themelimi i saj deri në shekullin e 9-të kur pa zgjerim të shpejtë.

Rëndësinë e saj më të lartë e fitoi në shekullin e 12-të, kur ishte se.lia e peshkopit të përbashkët të Sapa dhe Sarda. Në shekullin e 13-të, Sarda kishte mosmar.rëveshje territoriale me Skutarin.Ishulli ishte vendbanimi origjinal i pa.triarkut feudal Lekë Dukagjini, i fαmshëm për rregullat e Kanunit. Ajo u shk.atërrua nga Osmanët në 1491. Në vitin 1973, kur diga përfundoi, qyteti i Sardës u bë një ishull në bregun e majtë të lumit Drin.

Advertisement

Recent Posts

  • Aktualitete

Si e vlërsoni qeverinë Kurti deri më tani?

Kryeministri në detyrë i Kosovës, Albin Kurti, bashkë me 12 ministrat e kabinetit qeverisës, kanë…

31 mins ago
  • Aktualitete

”Ditën më të zezë Kosovës ia kanë sjellë vetë udhëheqësit e saj”. A PAJTOHENI?

“Sipas kushteve që parashtron pala serbe në bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, përveC…

33 mins ago
  • Aktualitete

Kurti në Bruksel: Na liberalizoni vizat që të besojmë te BE-ja

Kryeministri Albin Kurti edhe sot në Bruksel ka kërkuar liberalizimin e vizave për Kosovën. Kurti…

35 mins ago
  • Aktualitete

Kjo është shtëpia “modeste” në Marigona Residence ku jeton Ramush Haradinaj (VIDEO)

Shtëpinë e ndërtuar me mjete vetanake dhe me ndihmë nga bashk.ëluf.tëtarët menjëherë pas luf.tës në…

36 mins ago
  • Aktualitete

Kurti “me dy fytyra” dje e lavdonte e sot e akuzon diasporën, ata janë “rreziku i parë..do ta sjellin virusin…”

Kr yeministri Albin Kurti duket se ka ndërruar mendje në relacion me diasporën. Ai deri…

37 mins ago
  • Aktualitete

Rrahman Jasharaj: Albin nëse punët si kryeminstër nuk t’dalin boll, hajde bëhu anëtar i yni

Në emisionin ‘Pressing’ në T7 po diskutohet për përp.lasjen e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti…

39 mins ago