Categories: Aktualitete

Lajm shum i mirë për emigrimin në Greqi! Leja e qëndrimit Afatgjatë që jep të drejten të punosh në BE, Ja Si Merret

Leja e qendrimit afatgjatë ne Greqi (Epi makron diamenontos), konsiderohet si leja më e favorshme, aq më tepër që me disa kushte shtesë, kjo mund të shndërrohet në leje europiane, duke të dhënë të drejtën të punosh në vendet e BE-së.

Advertisement

KUSHT I DOMOSDOSHËM për marrjen e statusit të rezidentit afatgjatë, është qëndrimi i vazhdueshëm në Greqi të paktën 5 (pesë) vitet e fundit para aplikimit, si edhe mungesat nuk duhet të kalojnë 6 muaj rresht ose 10 muaj në tërësi brenda 5 viteve.

I interesuari për të aplikuar për statusin e rezidentit afatgjatë, duhet të plotësojë këto kushte:

a. Të disponojë të ardhura të mjaftueshme për të mbuluar nevojat e tij dhe të familjes dhe këto të ardhura nuk duhet ta kenë prejardhjen nga sistemi i asistencës sociale i Greqisë. Të ardhurat nuk mund të jenë më të ulëta nga paga vjetore minimale, sipas legjislacionit grek dhe të shtuara me 10% për pjesëtarët e familjes që ka nën kujdes. Në përllogaritjen e të ardhurave merren parasysh kontributet e pjesëtarëve të familjes. Karakteri sistematik i të ardhurave dëshmohet posaçërisht nga përmbushja e detyrimeve tatimore dhe të sigurimeve shoqërore.
b. Disponon siguracion të plotë shëndetësor, që mbulon edhe pjesëtarët e familjes.c. Përmbush kriteret e integrimit social.Leje fillestare e rezidentit afatgjatë-Kohëzgjatja: 5 vjet
1. Fotokopje e saktë e gjithë faqeve të pasaportës për 5 vitet e fundit.-2. Leja e qëndrimit
3. Tarifa elektronike (paravolo) 150 euro. (paguhet në mënyrë elektronike në e-paravolo, kodi 2107).-4. Vërtetim të aftësisë siguruese (asfalistiki ikanotita) nga enti publik i sigurimeve shoqërore (EFKA, duke paraqitur edhe numrat AMA, AMKA dhe AFM).5. Kopje e likuidimit të deklaratës tatimore (ekatharistiko simioma forolojikis dilosis), të vitit të fundit para aplikimit për statusin e rezidentit afatgjatë, nga të rezultojë se disponon të ardhura të barabarta me të ardhurat vjetore të një punonjësi që paguhet me pagën minimale, të shtuar me 10% për gjithë pjesëtarët e familjes, citon tribuna news.6. Kopje të kontratës së blerjes së shtëpisë apo kontrata elektronike e qirasë, e vlefshme .

7. Një nga këto dokumenta:
Çertifikatën e njohurive të mjaftueshme të gjuhës greke dhe elementeve të historisë dhe kulturës greke, të nivelit A2+– Një dëftesë se ka kryer të paktën arsimin e detyrueshëm në Greqi (dëftesë gjimnazi, liceu, përfshirë EPAL dhe EPASRekomandimin nga komisioni i natyralizimit.Dëshmi të qëndrimit të ligjshëm prej 12 vjetësh në Greqi, në momentin e dorëzimit të kërkesës. (Nuk pranohen tituj provizorë qëndrimi, si veveosi, kartë azili, etj.)Dokumentacioni për nxjerrjen e kartës:a) 4 fotografi të kohëve të fundit, tip pasaporte (40 x 60 mm, pa kornizë, me analizë të lartë, në sfond të bardhë, shprehje neutrale etj.), si dhe të ruajtur në trajtë digitale (CD) format JPG 2000.b) Taksa e kartës biometrike me vlerë 16 euro (paguhet në mënyrë elektronike në e-paravolo, kodi 2119).c) Shkresë nga autoritetet shtetërore të vendit të origjinës, e legalizuar dhe e përkthyer, prej nga të rezultojë me qartësi vendi i lindjes. Në përkthim do të duhet që vendi i lindjes të shkruhet dhe me germa latine. (Kjo shkresë kërkohet vetëm nëse në pasaportë nuk shkruhet me germa latine vendi i lindjes).

Advertisement
Advertisement

Recent Posts

  • Aktualitete

Berisha: S’largohem nga Shqipëria dhe nëse hapin çështje pe.nale ndaj meje, këtu s’ka njëri që mund të më bur/gos

Ish-Kryeministri Sali Berisha ka deklaruar mbrëmjen e sotme se do të përballet me çdo akuzë…

3 days ago
  • Aktualitete

Dëshmia e gjallë: Arre.stimi me dr.ogë i Koço Devoles në Itali, si angazhoi Sali Berisha avo.katin e Berluskonit dhe interesimi i Ilir Metës

Gazetari Mitro Çela ka publikuar së fundmi një libër me kujtime në nder të kolegut…

3 days ago
  • Aktualitete

Zbulohet pasuria e çmendur e Blendi Fevziut nga Bledi Mane: “7.5 milione euro ne banke, rroga e tij arrinë 37 mije euro, ka 11 shtepi dhe 3 vila

Det.aje të reja kanë dalë nga aks.identi i makinave shoqëruese të Sali Berishës në autostradën…

3 days ago
  • Aktualitete

Zbulohet pasuria e çmendur e Blendi Fevziut nga Bledi Mane: “7.5 milione euro ne banke, rroga e tij arrinë 37 mije euro, ka 11 shtepi dhe 3 vila

Duhen kater kembe te kercejne ta.ngo, dy k.urva duhen te çelin bordellon. Ndryshe nga vallzimi…

3 days ago
  • Aktualitete

Bota serbe dhe greke në habi pas dokumentit: “Serbët dhe grekët janë dy popuj me histori të falsifikuar në mënyrën më primitive!”

“Çʋditërisht edhe sot disa stʋdiʋes sllavë nga Maqedonia paraqiten më shov.inistë e ra.cistë kʋndër shqiptarëve,…

3 days ago
  • Aktualitete

Kaq Përqind E Shqiptarëve Janë Pro Bashkimit Shqipëri-Kosovë! A JENI JU PRO APO KUNDER?

Katër në pesë shqiptarë të Shqipërisë (79,2%) do të votonin pro bashkimit në një shtet…

3 days ago