Categories: Aktualitete

Zbulim i madh: Gjendet ‘Helmeta Ilire’ në Kroaci, historianët grek pohojnë se grekët e lashtë kanë përdorur këtë helmete

Një hel.metë greke, e cila thuhet se i përket shekullit i 4-të para Krishtit është gjetur në Kroaci. Mediat e huaja, bëjnë me dije se hel.meta është gjetur në një va.rr në Zakotarac, në Dalmacinë e jugut dhe sipas arkeologëve ajo i përket një lu.ftë.tari që është var.rosur aty rreth 2000 vite më parë.

Advertisement

Daily Mail shkruan se hel.meta e zbuluar njihet si ‘Helm.eta Ilire’, por historianët grekë kanë thënë se helm.eta është përdorur fillimisht në Greqinë antike në shekullin e 5-të para erës sonë, ndërsa ilirët sipas tyre e kanë përdorur atë në shekullin e 4-ët para erës sonë.

Ndërkohë mësohet se bashkë me helm.etën, brenda var.rit arkeologët kroatë kanë zbuluar edhe objekte të tjera si monedha, mbetje anijesh, shumica e të cilave sipas arkeologëve i përafrohen më shumë me ato që kanë lidhje me Greqinë antike.Sipas arkeologëve, ‘Helmeta ilire’ është përdorur nga lu.ftëtar elitar ilir. Ndërkohë ata thonë ndër të tjera se mbetjet e gjetura në zonë mund të kenë ardhur aty nga pir.atët ose kanë qenë pjesë e luf.tëta.rëve që kanë marrë pjesë në ndonjë nga bet.ejat an.tike të zhvilluara aty.

Advertisement

Recent Posts

  • Aktualitete

Kurti:Ky vend ka v.ua.jtur për një qeverisje të mirë si e jona! A PAJTOHENI?

Kryeministri Albin Kurti ka thënë se për këtë vit rritja ekonomike do të jetë rreth…

8 hours ago
  • Aktualitete

Do ndodhë para Kuvendít të 11 dhjetorít, analístí plas “bombën”: Salí Berísha arrestohet

Analisti Frrok Çupi mëngjesin e sotëm plasi “bo.mbën” duke thënë se Sali Berisha do të…

14 hours ago
  • Aktualitete

Mediat Serbe Pas Takimi Mes 2 Qeverive: “Shqipëria Dhe Kosova Do Të Bashkohen”

“Shqipëria dhe Kosova do të bashkohen”, kështu e nis artikullin media serbe b92.net.Një shkrim kushtuar…

14 hours ago
  • Aktualitete

Daçiq: Thaçi dhe Veseli duhet te denohen për ush.taret serb qe i humbem në…

Kryetari i Kuvendit të Serbisë, Ivica Daçiq, tha se është mirë që Dhomat e Specializuara…

14 hours ago
  • Aktualitete

Sondɑzh: A duhet ti konfiskohet pasuria ish Kryeministrit Sali Berishës/Voto PO – JO

Pre.sioni i jashtëzakonshëm i Brukselit mbi kryeministrin Edi Rama, për të ndj.ekur shembullin e Kroacisë…

14 hours ago
  • Aktualitete

Medita Serbe “Bombardojne”Pas Deklarates Se Ramës, Se Do Të Votonte Haptas Për Bashkimin E Shqipërisë Me Kosovën

Deklarata e kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama pas mbledhjes së përbashkët të dy, Shqipërisë dhe…

14 hours ago